Over Henri van Gelder

Over Henri van Gelder

Mijn naam is Henri van Gelder, geboren in 1960.
Ik ben getrouwd en samen met Rieneke hebben
we 4 dochters en inmiddels 6 kleinkinderen.

Henri van Gelder - Begeleidingskunde

Mijn ondernemersverhaal

Mijn verhaal is er een van uitersten. Als achttienjarig jochie liep ik op klompen, werkte ik als loonwerker en reed ik rond op een tractor. Dertig jaar later werkte ik als hulpverlener in de vrouwenopvang. Het werken in deze omgeving heeft mij enorm gevormd. De wereld van stoere mannen stond in sterk contrast met de kwetsbaarheid van beschadigde vrouwen en hun kinderen.

Tegenslagen

Het jaar 2000 was een bijzonder jaar. Ik kreeg te maken met veel tegenslagen. Allereerst kreeg ik drie weken griep, terwijl ik normaal gesproken nooit ziek was. Er gebeurden veel zaken waar ik geen invloed op had. Terwijl de hekken goed op slot zaten, werden er veel dingen gestolen. Ook gebeurde er een fiks incident met veel schade. Ik vroeg ergens in dat jaar: “God, wat is dit? Er gebeurt te veel om toeval te kunnen zijn. Moet ik iets veranderen? Dingen loslaten?” Voor mij was er geen duidelijk antwoord. Ik zette mijn antennes op scherp, maar nam wel een nieuwe klus aan. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat ik mijn bedrijf heb verkocht en als therapeut/coach aan de slag ben gegaan. Uiteraard na de nodige scholing.

Aan de slag als ondernemer

Letterlijk en figuurlijk heb ik als ondernemer met de poten in de klei gestaan. Na enkele jaren als zzp’er gewerkt te hebben, begon mijn bedrijf in leidingbouw te groeien. Ik schafte materiaal aan en kon aan de slag op een truck en een graafmachine. Na twee jaar begon ik met een team werknemers. Ik zocht de juiste mensen bij elkaar en ik kon zelf een productieprijs bepalen. Ik genoot enorm van de vrijheid als ondernemer.

Ondernemerscoach

Ik had regelmatig gesprekken met mijn werknemers. Ze deelden soms moeiten uit hun privéleven met mij. Ik voelde me dan net een maatschappelijk werker. In de kerk voerde ik pastorale gesprekken. Als iemand boos of chagrijnig was, vroeg ik mij af waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Wat maakt iemand zoals hij is? In 2004 besloot ik te starten met de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. Mijn eerste stageplek was in de vrouwenopvang. Hoewel mijn onderneming de nodige energie vroeg, kreeg ik energie van mijn stage. Ik voelde mij daar als een vis in het water. In 2008 heb ik mijn diploma voor maatschappelijk werker behaald. In 2010 startte ik mijn eigen praktijk als therapeut. Er volgden nog opleidingen in systeemtherapie en supervisie. Een aantal jaren later bundelde ik mijn professie en ervaringsdeskundigheid en startte ik als ondernemerscoach.

Gevolgde opleidingen

2004-2008
VIAA – Maatschappelijk werk en dienstverlening (hbo)

2012-2013
T&C systeemtherapie – Systeemgericht werken in relaties en gezinnen (post-hbo)

2014
EMDR-therapie

Running-therapie

2014-2016
Kempler Instituut Supervisor: supervisie/coaching

Praktijkervaring

  • Vrouwencentrum Ruchama, 2 jaar.
  • Stichting Terwille 3 jaar werkzaam in verslavingszorg. Werkzaamheden: begeleiden van therapeutisch proces van groepen mannen met seksuele problemen en relatietherapie.
  • Algemeen Maatschappelijk Werk in Raalte en Ommen (10 maanden invalkracht).
  • Kadera, aanpak huiselijk geweld. Enkele dagen per week werkzaam als casemanager en groepswerker.
  • Trainingen, cursussen.
  • Ik ben als coach en spreker verbonden aan de 4e Musketier. Een beweging door en voor mannen